onsdag 6. juni 2007

Legging av tak på vinteren


Enkelte mente det var galskap å gå igang med oppussing av et såpass stort hus på vinterstid.

Nytt yttertak ble lagt i januar og selv om mange ser for seg at tak skal legges i stekende sol, med dertil brune overkropper, så er altså januar og februar av årets tørreste måneder. Derfor kan vinteren med fordel benyttes til slikt arbeid. Erfaringsvis blir området rundt en byggeplass ganske så utsatt for søppel og rask og nok en fordel med å legge tak om vinteren, er at hagen er ren og ryddet når snøen forsvinner. Selv fjernet vi 5660 kilo med takstein i løpet av mars/april og i skrivende stund er hagen grønn og fin og uten spor av takstein.

Taket på Stav Østre var av en slik forfatning at vi ikke hadde noen tid å miste. Enkelte steder snødde det inn på loftet, spesielt rundt pipene. Huset har et kaldt uinnredet loft og trekk har ført til at fukt har tørket opp før det rakk å gjøre skade.


Taket hadde opprinnelig teglstein når huset ble bygd. Denne ble erstattet av betongtakstein på 50 eller 60-tallet og det var denne som begynte å bli dårlig.


Vi har hele tiden hatt som mål å tilbakeføre huset, spesielt eksteriørmessig og vi valgte derfor å legge enkeltkrummet teglstein fra Dantegl. Denne ser ganske lik ut som den steinen huset hadde når det var nytt og har en forventet holdbarhet på inntil 100 år.


Taket er en av få ting vi ikke har pusset opp selv. Ilseng bygg har gjort en god jobb.

Taket er forøvrig en av de største investeringene og også blant de viktigste. Vi trodde det ville koste ca 150 000 kr, men bommet med 100 000... Den første store budsjettsprekken som ikke ble den siste...

Ingen kommentarer: